Lees alles over onze nieuwbouw plannen!

Brouwen van eerste bier Vechtdal Blond bij Admiraal in Aldstjerk

 

19 december 2014 was een historisch moment voor de stichting, het brouwen van ons eerste bier, het vechtdal blond, bij Admiraal brouwerij in Aldtsjerk. Het recept was van onze brouwer Jos Verlaak, die, samen met Stefan Maats, het eerste brouwsel begeleidde en door Gerrit Admiraal direct aan het werk werden gezet, het schroten van de mout.

Ondertussen werd het brouwwater op temperatuur gebracht en werd Vechtdalwater eraan toegevoegd. Het brouwproces verliep verder vlekkeloos. Zoals gebruikelijk is het nodig om tussendoor de voortgang te controleren en zonodig bij te sturen. Zowel Stefan als Jos moest de handen flink uit de mouw steken om de ketels  tussendoor schoon te maken, de bostel te verwijderen en alles schoon achter te laten voor een volgend brouwsel. Aan het eind werd de wort, zoals het nog niet vergistte bier genoemd wordt, overgezet in de vergistingstanks. En daarna was het afwachten.

Drie weken later waren we weer terug bij Admiraal om als eerste het bier te proeven en dan op fles te zetten.  Het bier werd ingeladen keerden we voldaan  huiswaarts.  Het bier werd opgeslagen om hergisting op de fles te waarborgen en te rijpen en, uiteraard, te voorzien van etiketten.image[5]