Lees alles over onze nieuwbouw plannen!

Vechtdalbrouwerij brouwt Stoetebier

In opdracht van Jumbo Kamphuis heeft de Vechtdalbrouwerij in Dalfsen ‘Stoetebier’ gebrouwen. Een lekker bakkersbiertje. Waarom? Om verspilling van onverkocht brood tegen te gaan.

Een deel van het onverkochte brood is allereerst gedroogd door gebruik te maken van de restwarmte van de ovens bij Jumbo Kamphuis. Jos Verlaak, brouwer bij de Vechtdalbrouwerij, heeft met zijn medewerkers het brood verkruimeld. Zo is het brood geworden tot grondstof van het Stoetebier. De overige ingrediënten zijn water, gerstemout, hop en gist. Lokaler kan het niet bijna niet.

Lekker bakkersbiertje
Stoetebier is een mooi amberkleurig, moutig bier geworden met een zacht bittere afdronk en een alcoholpercentage van 5,5%. Het bier is uitsluitend verkrijgbaar bij Jumbo Kamphuis. De medewerkers van Jumbo Kamphuis hebben via een smaakpanel de uiteindelijke smaak van het Stoetebier bepaald.

Hergebruik grondstoffen
In een zogeheten ‘circulaire economie’ behouden grondstoffen en producten hun waarde. Op zuivel na wordt brood het meest verspild in Nederland. Door het onverkochte brood te gebruiken als grondstof voor bier wordt het brood ‘gered’. In het Stoetebier zijn verschillende soorten brood verwerkt. In een flesje bier is één plak brood verwerkt.

Lokale samenwerking
Een mooie samenwerking van twee lokale ondernemingen, Jumbo Kamphuis en de Vechtdalbrouwerij, met als goed doel voedselverspilling te verminderen. Bierbostel, een belangrijk restproduct bij het brouwen van bier, wordt gevoerd aan de Wagyu koeien van de Runderen van Rechteren.

Bron: Dalfsennet Foto’s: Johan Bokma